TPP – Türkiye Patronlar Platformu ve ASİAD – Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, Türkiye’nin dünya ekonomisinde daha fazla söz sahibi olabilmesinin uluslararası ve transnasyonel şirketlerin ve markaların artması ile mümkün olabileceğini söyledi. “Günümüzde birçok transnasyonel şirket, birçok ülkeden daha büyük ekonomik güce sahip” diyen Başaran, Turquality projesinin bu noktadaki önemine dikkat çekti. Başaran şunları kaydetti:
“Uluslararası şirketler, küreselleşmenin önemli aktörlerindendir. Öyle ki günümüzde dünya ticaret ve sanayi faaliyetlerinin yarısından fazlası, uluslararası şirketler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu şirketlerin büyük bir kısmının genel merkezi Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya ve Çin’dir. Türkiye’nin de bu kulvarda yarışabilmesi gerekir. Bunun için de uluslararası şirketlerimizin ve markalarımızın sayısının artması, devlet tarafından desteklenmesi önemlidir. Bu anlamda, global Türk markaları yaratabilmek için firmaların ve markalarının gelişimlerine yönelik strateji, operasyon, organizasyon ve teknoloji danışmanlığı sağlayan Turquality projesi çok önemlidir.”
Türkiye’nin dünyada tek olan milli markalaşma programı Turquality’nin ekonomi için çok önemli bir proje olduğunun altını çizen ASİAD Genel Başkanı Başaran, projenin ruhunu yitirdiğini de söyledi. İlk yıllardaki heyecanın kalmadığını ve hedeflerin tutturulamadığını belirten Başaran, buna rağmen Turquality rüzgarını arkasına alıp markalaşmak için yola çıkan şirketlerin büyük başarılar elde ettiğini kaydetti. Başaran sözlerine şöyle devam etti:
Sadece devletin değil, Türk işadamı ve sanayicilerinin de Turquality’ye ve gelecekte çıkabilecek benzer projelere sahip çıkması gerektiğini ifade eden Başaran, “Global pazarda güçlenmek, söz sahibi olmak için ne gerekiyorsa Devlet’ten istenmeli, heyecanla, tutkuyla buna sahip çıkılmalı, devlet de elinden geleni ardına koymamalıdır” dedi.
“Devlet, işdünyasının heyecanını yitirmesine müsaade etmemeli. Destekler artarak sürmeli. Transnasyonel şirketlerimiz ve markalarımız bir bir ortaya çıkmalı ve global ekonomideki saygın yerlerini almalı” diyen Başaran, gerekirse Markalaşma Bakanlığı kurularak Turquality ve benzeri projelerin daha etkin şekilde yürütülmesi için çalışma yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
16 Ağustos 2021, İstanbul